Ca 10 stycken
Ingredienser:
1/2 paket jäst
50 gram matfett
3 dl mjölk
2 msk socker
1 krm salt
5 dl mjöl
Fyllning:
50 gram matfett
2 tsk vaniljsocker
2 tsk socker
Pensling:
1 ägg
1 tak pärlsocker
Utrustning:
1 skål
2 bunkar
1 handvisp
1 pensel
1 kavel
1 plåt
10 bakformar
Gör så här:
Deg:
1. Värm mjölken och matfettet på spisen tills det är fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en skål.
3. Blanda socker, salt och mjöl med jästen.
4. Häll över det varma smöret och mjölken till bunken.
5. Arbeta degen för hand eller med en handvisp tills den släpper bunkens kanter.
6. Låt degen jäsa övertäckt i ca 15 min.
Fyllning:
7. Blanda matfettet, vaniljsocker och sockret i en bunke.
8. Arbeta ihop ingredienserna till en deg.
Deg:
9. Strö ut mjöl på en arbetsbänk.
10. Ta ut degen på bänken och knåda.
11. Kavla ut degen.
12. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
13. Skär rullen i ca 5 cm breda bitar.
14. Sätt ugnen på 250 grader.
15. Sätt ut bakformarna på en
ugnsplåt.
16. Placera ut degsbitarna i bakformarna.
17. Vispa ett ägg i en bunke.
18. Pensla på ägg över bullarna.
19. Grädda bullarna i ugnen i ca 7 min.
20. Ta ut ur ugnen och servera!
Voilà!
#Vaniljbullar #Mums,